Det här med sociala medier och vad det kan leda till är ganska så fantastiskt. Det var någonstans i samma veva som vi själva gick i starta-eget-tankar som vi fick upp Hanna Svensson alias @kravallapa i instagram-flödet och vi blev genast intresserad av denna affärskvinna som hade lämnat en framgångsrik karriär för något annat. Vi suktade efter inspiration och det som fångade vårt intresse lite extra var Hannas målinriktade rättframhet i hennes inlägg och framtoning. Inga krusiduller, en allt-är-möjligt-attityd men det är du som måste göra jobbet. Vi har sedan dess bekantat oss närmare med Hanna och har nu lyckats få en intervju med denna vassa, kloka och drivna affärskvinna. 

Häng med på ett inspirerande porträtt av Hanna som bytte sin framgångsrika corporate-karriär mot att driva eget och flyttade ut på landet för att få en lugnare och tystare oas runtomkring sig. Vi har fått möjligheten att hänga med Hanna bakom kulisserna och fått bekanta oss med Hannas fina gård och fördjupat oss i var hennes driv att hjälpa andra kommer ifrån. Här kan vi verkligen snacka om att våga byta bana och att ha modet att våga nytt, #IDareNewOddThings!Power porträtt: Hanna Svensson

Hanna Svensson är kvinnan som bytte ut sin corporate-karriär och VD-post till att bli entreprenör och driva eget, som flyttade från stan till lugnet och tystnaden ute i skogen, som har ett stort och varmt engagemang för att hjälpa andra att hitta sin egen väg och modet att följa den. Hanna driver företaget Kravallaapa där hon utöver sin blogg hjälper privatpersoner och företag att utvecklas mot nya mål och hantera den förändring som krävs för att nå dit i form av business coaching och ledarträning. Större delen av verksamheten sker online men när det inte är pandemi sker en del arrangemang även hemma på gården där hon också tar hjälp av sina hästar i sin coaching. Hanna driver instagramkontot @kravallapa och det var alltså där vi fick upp ögonen för denna kloka och varma affärskvinna. Hanna har ett stort engagemang för att hjälpa andra att hitta sin egen väg och det passar ju oss på New Odd Things som handen i handsken då det är precis det vi vill inspirera till. När vi träffar Hanna hemma på gården utanför Höör förstår vi varför hon blivit så framgångsrik i det hon gör och hennes engagemang, värme, driv och glädje för livet lyser igenom hela vårt besök. Att Hanna är en målmedveten kvinna råder det inga tvivel om. När vi träffar Hanna IRL efter en hel del kontakt på sociala medier har hon väldigt nära till skratt och hennes leende som får hennes ögon att glittra smittar verkligen av sig. Men vi märker direkt att detta är en kvinna som vet vad hon vill, vad som behövs för att ta sig dit och som inte viker för att behaga andra. Hon står på sig och utstrålar en stor portion styrka och klokskap. Samtidigt märker vi av hennes öppenhet och generositet kombinerat med en härlig rättframhet. Det är säkert dessa egenskaper som tagit henne dit hon är idag tänker vi och tar oss nyfiket vidare in på gården som är en härlig blandning av andäktigt vacker natur, tystnad, rofylldhet, djur och lugnet faller över oss så fort vi kommer in. Utspridda leksaker vittnar om att här också bor en liten kille i förskoleålder. Det vackert belägna huset med utsikt över sjön radar upp sig och vi befinner oss mitt i idyllen. Vi förstår att Hanna valde att flytta ut hit när möjligheten gavs och med tanke på att Hanna är en högkänslig person måste detta vara rena rama paradiset. 

"Vi flyttade hit för 3 år sedan och här bor vår familj och vår lilla djurpark med hästar, får, grisar, höns, hundar och en katt. Att bo med naturen och absolut tystnad utanför dörren är verkligen lyx för mig och att flytta hit är ett av de bästa val jag gjort i livet."

För 5 år sedan var Hanna VD för ett specialistkonsultbolag inom E-handel som hon tidigare också grundat. Bolaget var en del i en stor nordisk koncern och Hanna satt med i den nordiska ledningsgruppen för ett av tre affärsområden. Ett på många sätt väldigt roligt och spännande arbete som hon lärde sig massor på men redan då visste Hanna att det inte var något långsiktigt. Hanna hade redan något år tidigare klivit av ekorrhjulet och startat sitt egna bolag Kravallapa men då möjligheten dök upp var den för intressant för att inte ta tillvara på så därför blev det en sista snurr på hjulet som hon själv uttrycker det. 

Vi blir nyfikna på hur Hannas karriärbana sett ut innan hon hamnade som VD inom E-handel, så häng med oss för att ta del av Hannas story!


Hanna, du har verkligen provat på många olika branscher och roller i ditt yrkesliv, berätta!

"Jag började min karriär som vikarie på förskola eftersom jag klev ut som nybakad civilingenjör inom IT strax efter att IT-bubblan fullständigt kraschat. Under den perioden fick jag den bästa ledarskapsutbildningen man kan få. Konflikthanteringen vid en populär gunga är inte helt olik de diskussioner som pågår i mötesrummen på svenska bolag ibland."

Men Hanna blev inte långvarig inom förskoleverksamheten och ganska snart fick hon sitt första jobb på ett konsultbolag inom telekom och reste världen runt i ett par år där hon ledde flera globala multimiljonprojekt. "Superkul och lärorikt men vi jobbade långt mer än vad som är rimligt så jag brukar säga att jag har mycket outnyttjad fritid att ta ut. I samband med att mobilbranschen transformerades rejält när IPhone kom fick jag ofrivilligt byta jobb och därefter följde några år då jag inte riktigt hittade något jag trivdes med fullt ut. Det var först när jag fick min första chefsroll som jag kände att jag hade hittat ett företag och en roll som passade mig som handen i handsken."

Under ett antal år hade Hanna förmånen att få vara med på en fantastiskt spännande utvecklingsresa då företaget gick från att vara ett generellt konsultbolag inom systemutveckling till att bli ledande inom E-handel på bara några år. Hanna hade rollen som COO (Chief Operating Officer) och ansvarade för hela den operativa organisationen.

"Dessa åren var något av det roligaste jag gjort i karriären men samtidigt var det en tillväxtresa som kostade mycket av alla involverade. Det var mycket slitningar inom ledningen och vi hade inte riktigt samsyn kring vad som var företagets, kundernas och medarbetarnas bästa. Det var också anledningen till att jag till sist valde att sluta och starta eget - Kravallapa. Drygt ett halvår efter att jag startat Kravallapa fick jag möjligheten att starta en konkurrent till min förra arbetsgivare vilket jag också gjorde och drev framgångsrikt under ett par år tills jag valde att återgå till att vara soloföretagare inom Kravallapa." 

På frågan om vad som fick Hanna att starta eget kommer svaret snabbt; ”Jag tröttnade på att jobba häcken av mig för andra och att jag gång på gång möttes av värderingar som inte alls rimmade med mina. Det kostade för mycket av mig helt enkelt  så till slut tyckte jag inte längre att det var värt det."


Jag tröttnade på att jobba häcken av mig för andra och att jag gång på gång möttes av värderingar som inte alls rimmade med mina. 


Det kostade för mycket av mig helt enkelt så till slut tyckte jag inte längre att det var värt det.


Vad har varit det bästa hittills med att driva eget företag?

”Friheten alla dagar i veckan. Jag älskar att vara min egen chef och de korta beslutsvägarna. Att ha ledningsmöte med sig själv är väldigt effektivt, haha!" 

Lite extra stolt är Hanna över sin modell för att kunna jobba mer systematiskt med självledarskap som hon själv tagit fram. Den har visat sig fungera utmärkt även för strategisk företagsutveckling så idag används den flitigt på flera håll i Hannas coaching och i olika kurser. När vi undrar om Hanna aldrig saknar livet som anställd är svaret; "nej faktiskt inte ett endaste dugg".

På frågan om vad som har varit svårast under entreprenörsresan säger Hanna att det är att hålla hennes popcorn-hjärna under kontroll. "Jag har alltid en massa nya idéer som poppar upp och vill bli verklighet så jag får verkligen anstränga mig för att göra klart och hålla i de projekt jag har startat så jag hinner skörda frukten innan jag hoppar på nästa. En av mina största lärdomar är att det mesta kräver tålamod så när jag låter saker ha sin gång istället för att forcera blir det oftast ännu bättre än jag tänkt".


Du är öppen med att du är högkänslig, kan du berätta mer om det?

"Min högkänslighet är min superkraft! Att vara högkänslig innebär att alla sinnen är lite mer skärpta. Som coach är det gult värt eftersom jag har en unik förmåga att kunna läsa mellan raderna och intuitivt fånga upp det som egentligen sägs. Det har även varit en fördel i mina tidigare arbeten eftersom högkänsligheten också hjälper mig att tänka strategiskt och analytiskt. Jag har ofta sett saker komma långt före alla andra och på så vis också varit mer beredd. Samtidigt kan det vara en utmaning att vara den som "ser vad andra inte ser" eftersom det kan vara svårt att argumentera för något som du bara vet intuitivt."

"Min högkänslighet är min superkraft!", säger Hanna som är tacksam över att hon har förmågan att snappa upp även små subtila signaler som andra kanske missar, något hon tacksamt använder i sitt coachande.


Hanna var en riktig hästtjej när hon var yngre och har alltid haft ett genuint intresse för hästar och är numera själv ägare till flera stycken. Under karriär-åren har det inte inte varit möjligt att ha några hästar men nu när Hanna bor på egen gård är förutsättningarna annorlunda och idag äger Hanna 3 islandshästar och har ett föl på väg. "Hästarna är också en del i min verksamhet eftersom jag använder dem i min coaching. Coaching med häst är oerhört effektivt och kraftfullt", säger Hanna.På Ekelunda Gård bor Hanna och det är även där hon driver sin verksamhet.

Du är också mamma till en liten kille. Hur får du livet att gå ihop och tiden att räcka till?

”Jag är extremt effektiv och en mästare på good enough. Jag är väldigt noga med vad jag lägger tiden på och gör medvetna val utifrån vad som ger antingen pengar, energi eller glädje. Dessutom är jag noga med att få min återhämtning då jag har stort behov av att få vara för mig själv emellanåt. Nu när vi bor på landet i skogen är det enkelt för mig att få återhämtning genom tystnad och avskildhet." 

Hanna blev mamma relativt sent (38 år fyllda) och delar med sig av sina tankar kring det; "Jag hade nog egentligen ställt in mig på att det inte skulle bli några barn eftersom jag inte lyckades träffa en lämplig pappa förrän jag mötte min nuvarande sambo. På ett sätt är det ganska skönt att ha hunnit med att landa i sig själv innan man blir förälder tror jag. Jag har inget behov av att göra karriär och uppfylla mig själv utan kan lägga mer tid på att vara mamma. Samtidigt så hade det så klart varit nice att vara en ung mamma och veta att efter att barnet flyttat ut så finns många år kvar att göra roliga saker på."


Du utstrålar en rättframhet som många förknippar med manliga egenskaper. Är detta något du reflekterat över hur du blivit bemött i olika sammanhang kopplat till manligt och kvinnligt ledarskap?


”Det här kan jag prata i timmar om! Det ska gudarna veta att det inte är lätt att vara en kvinna som säger vad hon menar och menar vad hon säger. Nobody puts baby in a corner liksom. Jag har fått ta massor av skit på vägen och tänker ofta på om jag tar för mycket plats då jag fått höra det så många gånger. Men landar alltid i att jag är den jag är och numera väljer jag att vara i sammanhang som uppskattar mig för den jag är istället för att försöka brottas med motsatsen."


Har du några tankar kring högprestation och duktig-flicka-syndrom kopplat till att våga visa dig sårbar och be om hjälp?

”Alltså det här kan jag också prata om i timmar! Jag blev vän med mig egna prestationsprinsessa för kanske 10 år sedan och numera har jag inga problem med det. Jag är fortfarande prestationsinriktad och har höga ambitioner och mål men jag ÄR inte prestation och jag definieras inte av vad jag lyckas med vilket ger mig ett helt annat lugn i mig själv. Sårbarhet är något av det viktigaste i allt jag gör och pratar om. Jag brinner mycket för att alla ska få vara sig själva både hemma och på jobbet. Tyvärr är det inte så på många arbetsplatser och många människor vet inte ens vem de själva är för de har aldrig någonsin levt sitt eget liv utan följer normen och andras tyckanden om vad som är rätt och fel. Jag vill hjälpa fler till att hitta sin egna väg här i livet." Jag är den jag är och numera väljer jag att vara i sammanhang som uppskattar mig för den jag är istället för att försöka brottas med motsatsen.


Hur firar du dina framgångar?

”Detta är helt klart en akilleshäl. Jag är extremt målinriktad och är ofta redan på nästa boll innan jag passerat mållinjen. Något som tyvärr haft stora negativa konsekvenser för mitt liv men som jag idag kommit tillrätta med. Jag är fortfarande inte världsmästare på att fira mina framgångar men jag stannar upp och reflekterar i större utsträckning. Här finns helt klart utvecklingspotential!"


Var hämtar du din inspiration och styrka? Och var tror du att du är om 5 år?

"Jag drivs väldigt mycket inifrån mig själv och har alltid gjort. Om 5 år tänker jag faktiskt att jag har slutat jobba då. Kanske föder upp islandshästar på heltid och skriver en bok på sin höjd. Jobbar om jag tycker det är kul men att jag är ekonomiskt fri så att jag inte måste."


Ja Hanna är verkligen en sann inspiratör! 

Och vi är så otroligt glada och tacksamma över att vi fått möjligheten att få intervjua Hanna i detta powerporträtt!

På frågan om vad Hanna skulle vilja skicka med till andra kvinnor som läser detta powerporträtt är det en uppmaning om att du kan så mycket mer än du tror! 

"Jag träffar så många kvinnor som begränsar sig i onödan. Kör på och lita på dig själv! Det vill jag skicka med till alla kvinnor som läser detta porträtt", säger Hanna.
Du kan så mycket mer än du tror! Kör på och lita på dig själv!Hannas 5 bästa tips för att få sin business att flyga:

1.  Ta hjälp av någon som gjort resan innan. Det är slöseri med tid att uppfinna hjulet själv.
2.  Good enough är oftast mycket bättre än du tror och säkert också mer än tillräckligt bra. Framför allt sparar det massor av tid när allt inte behöver vara perfekt.
3. Ge för att ge istället för att ge för att få. Att vara generös och ha ett öppet sinne ger alla gånger tusenfalt tillbaka.
4. Nätverka! Att ha ett stort kontaktnät är a och o. Nätverka med alla och tänk på att att imorgon kan praktikanten vara chef så snöa inte in på att bara nätverka med vissa målgrupper.
5. 
Done is better than perfect. Våga börja göra och se vad som funkar. Det går alldeles utmärkt att rätta till fel i efterhand och du lär dig mer på vägen genom att göra än att stå still.

Vi tackar för tipsen och tar dem med oss inför framtida entreprenörsdrömmar som ska uppfyllas! 


Text Hanna Notmeijer   Foto Hanna Notmeijer