Då var det äntligen dags att få presentera Alexandra J.B som är nummer två ut bland våra powerporträtt. Vi porträtterar här kvinnliga förebilder som vi tror kan inspirera fler kvinnor till att våga gå sin egen väg och följa sina drömmar. Och går sin egen väg, ja det gör verkligen Alexandra som myntade #krossajantelagen i sociala medier för ett antal år sedan och idag driver eget företag där hon arbetar som mental coach. Häng med och låt dig inspireras av Alexandras gripande story.



Power porträtt: Alexandra J.B

När vi möter Alexandra märker vi direkt att detta är en riktig powerkvinna. Som vet exakt vad hon vill. Och inte vill. Hon både utstrålar och inger en stor portion stabilitet, styrka och mod och en direkthet som vi verkligen gillar. Raka puckar. Inga krusiduller.

#Krossajantelagen har blivit Alexandras mantra och vi blev nyfikna på kvinnan som peppar till att våga stå på sig på sociala medier och som coachar inom mental styrka och som dessutom nyligen startat podden Mentalt Starkt Ledarskap tillsammans med Clara Löfvenhamn som driver bossbloggen. Vi möttes upp för en lunch för att få veta mer och några månader senare träffar vi Alexandra över en frukost på mysiga Espresso House i Västra Hamnen i Malmö där vi får ta del av hennes gripande livshistoria som fört henne dit hon är idag.

Vi backar bandet till 1986 då Alexandra föddes i Ecuador, men flyttade med sin pappa till Sverige när hon var 8 månader gammal. Hon växte upp i en liten ort utanför Borås och bodde tillsammans med sin pappa, farmor, farfar och faster. Pappan fick snart en ny utlandstjänst och fortsatte arbeta utomlands medan Alexandra stannade hos resten av familjen i Sverige. Alexandra hade en lugn och trygg uppväxt på den lilla orten och hade lätt att få vänner och levde i en bekymmersfri tillvaro under sin barndom. 

Någonstans runt 12-årsåldern började Alexandra bli mer medveten om sin omgivning och insåg att hennes uppväxt präglades av starka traditionella tankesätt med mycket oro för vad andra skulle tycka och tänka. Man skulle akta sig för att sticka ut och tro att man var något och att arbeta sågs som ett nödvändigt ont snarare än en drivkraft mot personlig utveckling. Alexandra hade under barndomen lärt sig att anpassa sig så man inte blev något samtalsämne och försökte hålla sig så mycket innanför ramarna hon kunde. 

Men i de tilltagande tonåren upplevde Alexandra sin omgivning mer och mer begränsande och hon insåg att hon inte vågat göra saker som hon faktiskt ville göra. Och hon insåg också att hon hade dåligt självförtroende. Och så kom revolten, som för så många andra tonåringar, fast i Alexandras fall var den mest riktad mot den där missunsamheten och jantelagen som hon blivit matad med så länge under sin uppväxt.  

När Alexandra var 15 år och träffade sin nuvarande sambo Sven fick hon upp ögonen för hur det kunde vara i en annan slags familjekonstellation. Hon fick bekräftelse på det hon själv börjat fundera över, att den där jantelagen som hon haft så svårt för faktiskt inte alls behöver finnas. I Svens familj fanns så mycket uppmuntran, värme och kärlek och Alexandra kunde för första gången se skillnaderna tydligt.

”Därför har jag revolterat så mycket nu i vuxen ålder kring dessa bitar. Jag har själv blivit matad med missunsamhet och jante sedan jag var barn och ser att det fortfarande är så otroligt vanligt idag. Jag kan verkligen inte med det och därför är jag den jag är och jobbar med det jag gör idag.” 

        

Därför har jag revolterat så mycket nu i vuxen ålder kring dessa bitar. Jag har själv blivit matad med missunsamhet och jante sedan jag var barn och ser att det fortfarande är så otroligt vanligt idag. Jag kan verkligen inte med det och därför är jag den jag är och jobbar med det jag gör idag.”

Alexandra blev sambo med Sven och flyttade till Lund för att studera teologi där hennes medvetande lyftes till ytterligare en nivå när hon kom in i en helt ny kontext. Världen blev större när hon lämnade småstadsorten och istället hamnade i en internationell, frodig och kompetent miljö och hon trivdes som fisken i vattnet. Efter 3,5 år tog hon sin teologiexamen och fortsatte studera psykologi och började intressera sig för att förstå hur människor lyckas må bra, hållbart och på riktigt. Hon hittade en drivkraft i att försöka hjälpa andra att må bra och valde inriktningen till mental tränare som blev det klockrena och rätta verktyget till att kunna hjälpa andra människor att finna hållbar lycka och må bra på riktigt.

Idag driver Alexandra sedan 2014 det egna företaget Alexandra J.B där hon arbetar som Personlig Mental Tränare.


Har du aldrig känt ilska över den där jantelagspräglade uppväxten?

"Jo jättemycket. När jag avslutade mina studier i teologi åkte jag till UBC i Vancouver men fick sådan enorm ångest att jag var tvungen att åka hem igen. Jag har egentligen haft ångest mer eller mindre hela mitt liv men det fick man hålla tyst om hemma för man skulle ju inte visa sig svag. Ett år efter Vancouver undrade jag varför jag mådde dåligt och ville hitta en anledning så jag började gräva. Och ju mer jag grävde desto mer insåg jag att jag faktiskt hade problem med min ångest så jag gick till en terapeut. Jag hann dock bara gå dit en enda gång och sedan brakade min livskris lös. Min farfar, min mamma och min farmor dog allihop inom loppet av 1,5 år och det var mycket jag var tvungen att ta itu med rent praktiskt."

"När allt lugnat ner sig kontaktade jag terapeuten igen och hon fick mig att förstå att mina tankegångar var felaktiga och sättet jag blivit uppfostrad på inte alltid hade varit rimligt. Och först då, efter alla dessa år, insåg jag att hon hade rätt. Hur stundtals knäpp min uppväxt varit och vilka orimliga krav som ställts på mig. Och jävlar vad förbannad jag blev då!" 

"När insikterna kom fick jag mycket jag behövde bearbeta. Sorg, ilska, frustration och annat som jag fortfarande jobbar med idag. Jag ställer till exempel otroligt höga krav på min omgivning när det gäller vissa saker och är inte alltid intresserad av att ta in hur folk tänker och tycker inför vissa frågor. Inte så att jag har svårt för att bygga relationer men nu när jag blivit lite äldre bygger jag kanske en tydligare mur. När någon går över gränsen idag tolererar jag inte det. Punkt. Jag försöker att inte lägga värderingar i hur andra människor är eller väljer att vara, men går man över min gräns är det kört."

"Jag är idag väldigt trygg i mig själv." 


Hur kom det sig att du valde entreprenörslivet?

"Det var nog svärfamiljen och sambon som fick mig att starta eget. Jag hade aldrig några tankar på att driva eget som yngre och det fanns ingen entreprenörsanda i min hemomgivning. Tvärtemot har det nog alltid funnits ett karriärsdriv som kommit hemifrån och universitets-världen var given för mig." 

"Men när livskrisen kom hade jag ingen ork kvar och drabbades av hjärntrötthet. Jag kunde inte tänka, kunde inte läsa, kunde inte kommunicera. Och så hade jag haft sommarlov med sommarjobb som trädgårds-skötare och det blev som terapi för mig. Jag mådde bra av påtandet i rabatterna den där sommaren och fick tid till att bearbeta en massa i mitt inre. Så jag startade företag mest för att jag kunde tjäna mer pengar genom att ha en F-skattsedel och på den vägen är det. Jag hade min F-skatt och fortsatte jobba med trädgård och anläggning och det var skönt läkande och en superviktig tid för mig. Jag tjänade ihop pengar och kunde så småningom finansiera privatutbildningen till mental tränare. Samtidigt såg jag mina kompisar som var så uppstyrda av sina arbetstider och förstod hur mycket frihet jag faktiskt hade. Och tänkte att det här vill jag inte släppa."

"Så där och då bestämde jag mig för att egenföretagandet är något som passar mig väldigt bra och som jag ville fortsätta ha som livsstil."



Du var 28 år när du fick ditt intyg som mental tränare. Du hade en gedigen och lysande teoretisk bakgrund men hur började du jobba för att få kunder? 

"Ja, tiden blev mogen då jag kände att jag inte ville jobba med trädgård längre utan något jag utbildat mig till. Och det var ju mental träning. Så jag fick börja från noll och helt enkelt lära mig från grunden hur det är att driva företag, alltifrån att paketera till att sälja, lära mig sociala medier, jobba med marknadsföring osv. Jag var ju helt grön på allt i början. Jag gick med i olika sociala medie-nätverk och även en del nätverk IRL och började så småningom jobba med Facebook. Jag gjorde mitt första Facebook-inlägg 2015 och det tog nog 3 år innan jag på riktigt kunde börja leva på mitt företag och ta ut en skälig lön."

"Det tar verkligen tid att etablera sig. Så man får hanka sig fram och jag insåg att jag inte bara kunde göra en grej utan breddade mitt företagande och började till exempel med textproduktion år 2017. Då började jag även spökskriva självbiografier för olika uppdragsgivare som fortfarande idag ger mig en bra inkomst."

"Detta är något jag vill nämna till andra som drömmer om att starta eget, att det är lätt att tro att man kan göra en grej som man kan försörja sig på till 100% men ofta krävs det att man kan stå på olika ben. Man får vara öppen för nya möjligheter helt enkelt. Skrivandet blev min grej istället för att söka ett deltidsjobb. Och nu balanserar jag det med privata klienter för mental träning. Och så satsar jag på utbildning inom mental träning mot företag tillsammans med flera olika samarbetspartners för att utveckla min business ytterligare. Jag känner att hundåren är passerade och framöver skulle jag vilja jobba ännu mer mot företag och erbjuda olika typer av föreläsningar." 

"Det är också något jag lärt mig under resans gång, att när man jobbar med människor måste man låta det ta tid. De kommer när de är redo och det går inte att skynda fram. Den insatsen jag gör idag kanske inte ger napp just idag, men kanske om ett halvår eller om ett år. För då vet de att jag finns."



Vad är det som driver dig?

"Utveckling! Känslan av att utvecklas är det som driver mig! Att känna att det jag gör är meningsfullt för mig eller för någon annan eller för någon större sak. Jag utforskar också mitt innersta, hur bra kan jag må, hur uthållig kan jag bli osv…lite high performance tänk. Det är inte så att jag har duktig flicka syndrom och jag har absolut inget att bevisa för någon annan."

"Om jag vill bevisa något för mig själv? Jo kanske ändå, får suga lite på den. Jag är nog gärna lite safe och kanske undviker att hoppa på saker där jag vet att jag inte kan leverera. Jag tar till exempel inga förhastade beslut utan tänker noga igenom innan jag bestämmer mig för något. Men som den nya podden jag startat tillsammans med Clara, den är ju i och för sig helt ny och vi vet inte hur det kommer gå men där är inställningen lite att blir det inget av det så ”shit happens”. Men då har vi i alla fall testat!"


Hur hittar du balans i livet?

"Alltså, grejen är att jag inte hittar balans utan jag skapar balans. Jag planlägger varje vecka så att jag ser till att jag får balans hela tiden och det är detta som är grunden till high performance tänket, att du själv skapar förutsättningar för att kunna prestera på topp. Jag är helt enkelt väldigt bra på att fokusera på olika saker enligt tidsinställda scheman."

"Jag kan givetvis inte stänga av tankar som kommer otippat, det händer även mig att tankarna flyger iväg. Men jag tror att jag enklare kan zooma ut och hantera dem än att fastna i ett ältande som leder till en negativ spiral. "


Man får lätt intrycket av att du är oerhört kontrollerad hela tiden…är du även kontrollmänniska?

"Både ja och nej. Jag gillar att ha kontroll men har samtidigt ganska lätt för att släppa kontrollen och bara flyta med. Det beror på vad det gäller. Jag skulle till exempel aldrig åka ut på ett uppdrag utan att ha full kontroll och vara väl förberedd. Men gillar till exempel överraskningar och kan uppskatta oförutsedda händelser privat. "


Vad har du för utmaningar i vardagen just nu?

"Podden! För att den är ny och skrämmande!" 

"Det är en helt ny utmaning där jag ska lansera ett helt nytt format som jag inte känner till med tekniska bitar, innehåll och dessutom få ihop 2 olika ämnesområden på ett naturligt sätt. Det är väldigt utmanande men samtidigt en rolig utmaning. Att den känns så utmanande har säkert att göra med att jag har hyfsat höga krav på mig själv men vet ju också att jag är nybörjare på det här."

"Men i övrigt, utöver pandemin som gör mig smått tokig utmanas jag för närvarande av mina egenuppdrivna tomatplantor som nu ska få sin lilla beskärda del av min omsorg."


Var hittar du inspiration?

"Jag vet inte riktigt, det är verkligen skitsvårt emellanåt. Jag får mycket inspiration av människor som är likasinnade som mig. Som jag träffar genom olika nätverk och andra träffar. Dessutom är jag en riktig narkoman på att reflektera. Jag reflekterar verkligen hela tiden, konstant. 

Innan jag lärde mig hantera all reflektion önskar jag att jag kunde stänga av tankekranen men inte nu längre. Nu ser jag det som en stor fördel."


Vad får dig att bli heligt förbannad?

"Dubbelmoral. Inkompetens. Alltså människor som sitter på en roll eller på en position som kräver en viss kompetens och de verkligen inte besitter den. Som genom osmakligt maktutövande beter sig illa. Och så dåligt rödtjut, haha."



Jag blir heligt förbannad av människor som genom osmakligt maktutövande beter sig illa! 


Vad har du för förebilder?

"Min svärmor och Elisabeth Massi Fritz."

Vad har du för mål om du blickar framåt?

"Jag brukar inte sätta upp så många mål då saker och ting hela tiden förändras utan försöker vara anpassningsbar och flexibel efter de förutsättningar och möjligheter som öppnas upp. 

Men känslomål har jag däremot. Där är mitt mål att kunna känna en ännu större arbetsglädje i de nya uppdrag jag har. Mitt mål är att kunna verka professionellt på ett så bra sätt som möjligt samtidigt som jag lever det bästa liv jag kan. Med en hög livskvalitet. Och så vill jag gärna köpa en Porsche också."


Vad vill du skicka med till andra kvinnor?

"Vad alla andra tycker och tänker säger ingenting om dig utan var bara dig själv. Det andra tycker och säger om dig säger mer om dem än om dig."



Alexandras tips på hur du kan jobba för att bli mentalt starkare:

  1. "Jobba på din självinsikt, lär känna dig själv och hur du fungerar och reagerar i olika situationer
  2. Omge dig med människor som verkligen ger dig go energi och som får dig att känna dig trygg och bekväm och ger dig glädje.
  3. Jobba med ditt mindset och utveckla resiliens, alltså mental motståndskraft. Fånga upp dig själv vid motgångar snarare än att trycka ner dig själv. Låt dem stärka dig.
  4. Inse skillnaden mellan att prioritera och ta sig tid, att inte bara få tid utan skapa din egen tid. Sitt inte och hoppas på att du ska få balans eller på olika tillfällen i livet. Det är du som agerar och du som är in charge över ditt eget liv.
  5. Lyssna på min podd!

Text Hanna Notmeijer   Foto Hanna Notmeijer