En kvinna med många järn i elden är en ren underdrift för att beskriva vår nästa powerkvinna som vi fått äran att porträttera. Hon är själv utbildad trafiklärare, äger och driver trafikskolan Rosakortet, är mamma till 2 söner, blockflöjtspelare och driver hemsidan BlockflöjtSverige, är ideellt engagerad i kaninhoppning, är vice ordförande i den lokala Företagarna-föreningen, är engagerad i Leksands gymnastikförening, inspirerar både på sin egna blogg samt på instagram, är sambo och dessutom mentor till unga företagare. Herregud. Var får hon all sin energi ifrån?! Hur får hon livet att gå ihop och var hämtar hon sin återhämtning för att orka? Vi har många nyfikna frågor och ser verkligen fram emot att ta del av Alexandra Larssons entreprenörsresa!  Power porträtt: Alexandra Larsson

Alexandra Larsson är den 35-åriga Dal-kullan som driver eget företag sedan 2014, har spelat blockflöjt sedan hon var 8 år, har lagt ner otaligt många timmar på kaninhoppning och format sina största erfarenheter genom ideellt arbete. Hon har extremt svårt att inte fylla upp sin kalender till varje millimeter och hjälpa till på alla håll hon kan och utöver alla ideela åtaganden och att driva sitt företag bloggar och skriver hon när hon får feeling. Dess emellan roddar hon träningar, filmkvällar med popcorn och hänger otaliga timmar i skateparkerna med sina söner.  Hon säger att utan sina barn och deras pappa hade hon jobbat alla dygnets vakna timmar."Nu kanske ni tror att jag är en sådan där energisk och jobbig sak men jag älskar också att däcka i min one-piece i soffan och bara glo på dåliga inte-tänka-reality-serier på teven en hel kväll", berättar Alexandra. Och det är just de där kontrasterna vi är så nyfikna på hos Alexandra, hur hon får ihop livet och hur hon hittar balansen i sitt hektiska liv. 

För 5 år sedan hade Alexandra precis checkat av det första året som egen företagare och var då trafiklärare på dagtid och företagare på kvällstid. Hon var novis inom alla områden och i uppstarten av en enorm utvecklingskurva i sitt företagande där hon drev sin alldeles egna trafikskola. Hon jobbade mer eller mindre hela tiden och minns att barnen sa till deras mormor att "Mamma hinner inte fixa våra kläder just nu för hon jobbar". 

"Det var inte riktigt det man ville höra när man kommer hem strax innan 21 efter 14 timmar på jobbet men jag var mitt i en start-up som jag själv valt och slet som en galning för att få minussiffrorna från första halvåret (en miss i registreringen av bolaget) att vända till plus. För alla föräldrar som nu hojtar till vill jag poängtera att när jag väl var med barnen så var jag med barnen helhjärtat.  

Idag är Alexandras trafikskola en av de mest framgångsrika i Dalarna och hon har nu utökat sin verksamhet till fler orter. "Jag kunde nog aldrig ana att jag och mitt bolag skulle vara där vi är idag för 5 år sedan, jag brukar säga att jag bara har arbetat på. Så som jag är som person fyllde jag mina dagar även som anställd och gjorde allt för mina elever. Alla kvällar och helger jag lagt på bolaget hade jag utan mitt bolag lagt på föreningar eller andra projekt om jag känner mig själv rätt, så jag har inte offrat någonting som jag ser det. Istället har jag lagt min tid på att bygga upp min egna verksamhet från grunden. Jag får nypa mig i armen för att titta tillbaka på vad jag faktiskt gjort och åstadkommit. Att mitt bolag skulle kunna bli stort (störst i Dalarna på personbilsutbildning) kände jag på mig eftersom jag kände till branschen, men det var aldrig någon tydlig plan. Min personliga utveckling och resa, stegen jag tagit och alla lärdomar jag fått med mig har chockat mig flera gånger om." 


Alexandra du hade verkligen hittat rätt när du hittade din roll som trafiklärare, berätta!

"Jag sökte in till trafiklärarutbildningen på ren chansning. Jag satt och letade runt bland utbildningar och funderade på lärare men var inte riktigt taggad på att plugga så länge. När jag några år tidigare tog mitt lastbilskörkort hjälpte jag en klasskompis med en fråga, min trafiklärare råkade höra vår konversation och skrattade gott med magen och sa ”Du skulle bli trafiklärare du Alex”. När jag några år senare satt där och letade utbildning så kom det minnet upp och jag började helt enkelt googla runt. Trafiklärarutbildningen var kortare och jag hade behörighet så jag sökte. En vecka in i utbildningen kände jag att det här absolut var det jag skulle göra." 

"Min styrka är kanske inte att lära någon växla perfekt utan ligger snarare i det psykologiska i att lära mina elever att lära sig något praktiskt samt min superkraft att förstå andra människor. Ska tilläggas att förstå dem i olika situationer i bilen, vilket inte är lika lätt i alla lägen."


Jag har liksom bara arbetat på under dessa åren och trodde aldrig att jag skulle vara där jag är idag för 5 år sedan. 


Min personliga utveckling och resa, stegen jag tagit och alla lärdomar jag fått med mig har chockat mig flera gånger om. 


"Jag hade varit anställd trafiklärare i 7 år innan jag bestämde mig för att starta eget . Vi "på golvet" hade massor av idéer och tankar som vi skickade uppåt till cheferna som bestod av ett snurrigt ledarskap som gjorde att vi sällan fick några svar på våra tankar och idéer för utveckling. Då bestämde jag mig, att jag minsann kan göra det här ännu bättre själv. Den trafikskolan jag arbetade på då är nedlagd idag och min trafikskola är störst i hela Dalarna på personbilsutbildning, så det var kanske tur att jag sökte efter nya vägar där och då." 


Berätta lite mer om din verksamhet!

”Jo, jag har tidigare alltid intresserat mig för att hjälpa elever med inlärningsproblematik. Det kan vara alltifrån social fobi till NPF-diagnoser till...you name it...vad som helst! Och det där är numera Rosa Kortets specialitet. I början spred sig ett rykte om att vi var en "sär-trafikskola" men det är borta nu och vi har alla typer av elever och människor hos oss. Jag startade företaget själv och idag är vi 11 anställda, vi har 12 personbilar och 3 olika behörigheter.  

"Just i detta nu arbetar vi som så många andra med att överleva pandemin, men annars arbetar vi med att utveckla körkortsutbildningen till nya varianter. Vi står också inför en spännande framtid med AI (artificiell intelligens) i bilar och miljökrav som styr hela bilbranschen och påverkar hur vi kommer köra och åka bil i framtiden."

"Namnet Rosa Kortet kom till lite av en slump faktiskt. När jag skulle besluta om namnet ville jag inte ha någon koppling till mitt personliga namn, mest utifall jag skulle vilja sälja av verksamheten i framtiden. Jag ville heller inte att det skulle innehålla någon bundenhet till någon specifik ort, utifall jag skulle expandera. Jag bestämde mig tidigt för att vi skulle vara mycket på sociala medier i verksamheten och när namnet "Rosa Kortet" dök upp i huvudet googlade jag hashtagen - den ville jag ha! Och så fick det bli".

"På frågan om vad jag är extra stolt över i min verksamhet är det att jag blivit arbetsgivare. Jag är galet stolt varje gång jag gör en lönekörning och tycker det är jättestort att jag faktiskt blivit arbetsgivare. Mitt lilla bolag ser till att 11 familjer får en inkomst liksom, hur stort är inte det? Och utan mitt team skulle jag aldrig varit där jag är idag så även mitt team vill jag höja, så stolt jag är över dem! Fastän de får mig att få gråa hår ibland älskar jag dem verkligen! Sedan är jag stolt över min egna utveckling som ledare också, det är inte alltid lätt med fler gråa hårstrån men ack sådan personlig utveckling det gett mig."


Du älskar verkligen att jobba och du är så engagerad i så många olika saker, varifrån kommer din drivkraft?

"Jag vet faktiskt inte! Jag har länge trott att alla är som mig. Men som vuxen har jag förstått att så inte är fallet. Jag har bara väldigt svårt för att sitta still, och har alltid haft. Jag kan till exempel inte bada badkar, det fattar jag inte varför man gör. Man kan ju inte ens vända sig runt och man liksom bara sitter där i en trång balja. I en bubbelpool på ett SPA för något år sedan, jag var alltså då över 30 år, sa min bästa vän efter en kvart att "-Men ALEX! Nu får du ge dig och sitta STILL!"

"Men eftersom jag är igång hela tiden är min sömn A och O för mig. Sömnen är enormt viktig och utan den fungerar jag inte. Jag vet inte, min superkraft verkar vara att vara aktiv och engagerad helt enkelt, då mår jag som allra bäst."

"Två av mina andra stora intressen började jag med samtidigt när jag var 8 år, kaninhoppning och blockflöjtsspelande. De har båda hängt med sedan dess. Kaninhoppningen fick jag ge upp då jag startade bolag, kanske för att jag inte klarade av att det gick dåligt och att jag inte gav allt liksom. Tiden fanns inte, djur ska ju skötas om ordentligt, tävlingsdjur ska tränas osv. Det var extremt jobbigt att ge upp kaninhoppningen, en liten identitetskris faktiskt. Men blockflöjterna har blivit kvar och de har sedan dess blivit mitt huvudintresse som jag utvecklar hela tiden och idag driver jag sajten Blockflöjt Sverige."


"Jag började spela blockflöjt när jag var 8 år och de har hängt med sedan dess", säger Alexandra som idag fortsätter utveckla sitt utövande och driver sajten Blockflöjt Sverige
Du är också mamma till 2 söner. Hur får du livet att gå ihop och tiden att räcka till?

”Det får man inte. Jamen allvarligt, man kan omöjligt hinna med allt man skulle önska så man måste prioritera hela tiden. Jag har prioriterat att kunna driva upp mitt företag och det är alldeles för många gånger som barnen gråtit över att jag måste åka till jobbet IGEN och kanske måste ändra familjens planer för att hoppa in på en kvällskurs på grund av sjuk personal. Det är fruktansvärt när man tänker på det såhär. Mina barn är verkligen de stora hjältarna. Idag arbetar jag annorlunda och företaget är mer självständigt och kan fungera "utan mig" operativt så jag kan arbeta mer strategiskt på mer vanliga jobbtider. Sedan har barnen också en fantastisk pappa, morfar, mormor och moster som alltid ställer upp och vi gör det här tillsammans. Så att tro att man kan hinna med ALLT och vara en supermamma, en superentreprenör, en superfru, en superväninna och allt däremellan samtidigt säger ju sig självt, det går inte göra allt samtidigt. " 

"De största utmaningarna för mig i vardagen just nu är helt klart tidsbristen på jobbet. Jag försöker verkligen att inte jobba hemma på kvällarna men det är svårt. Just nu kör jag i stort sett heltid som trafiklärare vilket innebär att allt VD-jobb, HR-jobb, ekonomi-jobb osv står still. Min hjärna kokar över några gånger per dag på grund av detta. Så just nu är min strategi att intala mig själv att saker kan vänta tills det finns mer tid, att det är OK att det ser ut såhär just nu (det är trots allt pandemitider också) och att Universe got my back somehow - så jag ser det som en period som snart äver över och löst till det bättre."


Vad önskar du att du visste när du skulle starta eget?

”Att Sverige har en knäpp och krånglig lag för ALLT! Fast om jag vetat det hade jag förmodligen dragit mig för att starta företag. Eftersom jag gick in i företagandet med en dålig gymnasie-ekonomi-kurs som enda förkunskap hade det varit bra med lite mer kunskap kring företagande och HR."

En annan sak jag skulle velat vara mer förberedd på är att man blir så ensam. Det är otroligt ensamt att bli chef och för egen del har jag också känt mig ensam i stunder i min privata umgängeskrets och hemma med mina företagartankar som jag inte haft någon att bolla med."


Du utstrålar en sådan enorm drivkraft, styrka, positivitet. Har du några tankar kring högprestation och duktig-flicka-syndrom?

”Jag har relativt nyligen lärt mig att det finns ett duktig-flicka-uttryck! Jag har alltid trott att alla vill utvecklas och bli bättre oavsett snippa eller snopp och jag ser inte heller att jag har några "plikter" att leva upp till som kvinna. Så jag stressar inte över att behöva prestera hem, hus, tvätt, jobb, barn, karriär, träning...jag kör mer på stilen att jag gör det som är kul. Och jag tycker verkligen det mesta här i livet är kul. Ok städa är inte jättekul så om jag måste göra det försöker jag göra det roligare med någon typ av tidsutmaning, hög musik och dans."

Jag ber också mer än gärna om hjälp, speciellt kring saker jag vet att jag inte kan eller har svårt för. Ensam är inte stark och jag funkar bäst med folk runtomkring mig. Att tex ta in en ledningsgrupp i bolaget för hjälp och stöd är bland det absolut bästa jag gjort!"Jag upplever inte att jag har några "plikter" att leva upp till som kvinna. Jag har alltid trott att individer vill utvecklas och bli bättre oavsett snippa eller snopp och lägger inte så mycket mer värderingar kring det.


Vad har varit det bästa och det svåraste med att driva eget?

”Det bästa har absolut varit att jag får växa som ledare och lära mig så hysteriskt mycket nytt hela tiden. Jag älskar att utvecklas och bli bättre versioner av mig själv och jag kan verkligen se att jag är en helt annan ledare och person idag än för 6 år sedan." 

”Det svåraste har absolut varit kommunikationen mellan min hjärna och personalgruppen. Helt klart. Att få alla att höra det jag tror att jag säger. Men jag har lärt mig så oerhört mycket också, både om mig själv och hur man kommunicerar, säger ifrån och förmedlar och jag lär mig nytt varje dag."

"Min största lärdom i entreprenörskapet hittills är tid. Allt tar sådan galen tid. Från tanke till funktion i verksamheten, jisses vad sakta det går och för mig är det en prövning då jag är snabb av mig och helst hade fått det gjort igår."


Var hämtar du din inspiration och styrka? Och var tror du att du är om 5 år?

"Hos mina barn och våra silly-time blandat med myskvällar. Jag har upptäckt, nu när allt är pausat, att jag verkligen behöver träffa människor, komma ut på event och inspireras av andra. Det räcker att sitta i publiken under en hockeymatch så blir jag peppad av stämningen och folket. Jag har haft riktiga dippar under 2020 på grund av bristen av socialt umgänge.

Jag återhämtar mig också i mitt blockflöjtsspelande. När jag spelar går jag helt upp i det och in i mig själv och bara släpper alla tankar på allt."

”Om 5 år är jag en tydlig, omtyckt och kärleksfull ledare med bra system för hur jag arbetar genom ledningsgrupp mot personalgrupp. Jag är involverad i fler företag och kanske har jag startat mitt holdingbolag som finns i tankarna. Jag har också skrivit fler böcker (min första kom ut 2018) och stämplar in med olika avtryck på spännande kanaler. Om 5 år börjar jag också övningsköra med min äldsta son vilket jag ser fram emot <3."


Hur tacklar du motgångar och hur firar du dina framgångar?

”Av motgångar blir jag stressad, biter ihop och tar mig igenom det. Rättså ofta gråter jag en skvätt också, gärna i bilen." 

”Framgångar firar jag mer än gärna!. Jag firar också små saker, resultat och uppnådda mål med disco i köket med barnen, ett glas Coca Cola, fika på jobbet, gå ut och käka på restaurang en vardag eller med en ny flöjt kanske. Jag älskar också fester, mycket folk (inte att mingla med okända dock för då blir jag blyg) och god mat."

Vad tycker du om New Odd Things kläder?

”Jag älskar dem! Jag använder omlottklänningarna (har flera stycken) hela tiden! Och de mjuka topparna och skjortorna är bara <3. Jag trivs i snygga, kvinnliga, kaxiga kläder men det måste vara bekvämt också, stela skjortor är väl bland det värsta som finns! NOT's kläder är verkligen bekväma. Jag har också ganska stora (naturliga) boobs och smal midja och det är inte lätt att hitta kläder som sitter snyggt både över bysten och midjan men det gör NOT's modeller så de passar mig verkligen bra!" Ja Alexandra är verkligen en sann inspiratör med många järn i elden och det har varit en fröjd att få lära känna henne lite bättre! 

På frågan om vad Alexandra skulle vilja skicka med till andra kvinnor som läser detta powerporträtt är det en uppmaning om att du bara ska köra på! 

"Jamen kör! BARA KÖR! Ibland är det bra att inte tänka efter först utan bara köra och lita på magkänslan, så startade jag mitt företag. Sitt inte och vänta på att "något ska hända" utan se till att det blir action och ta nästa steg själv. Jag tänker att det jag inte hinner i det här livet gör jag i nästa - men gör gärna en bucket list med allt du vill, stort som smått, och börja beta av det. Det kommer kännas så bra och du kommer se att du gör så mycket saker.


Kom också ihåg att skitigt hår i tofs, mjukisbrallor en hel helg med chips, läsk och netflix är också helt okej och galet nice ibland",
säger Alexandra.
Strunta i "bra balans.


Livet är inte i balans, snarare i perioder. 


Stressa inte över att hitta balansen varje dag utan se livet i större perioder än dagar, jag tror det minskar på stressen i livet."Alexandras 5 bästa tips för att leva livet:

1.  Sov! Det spelar ingen roll hur bra du äter eller hur mycket du tränar om du inte sover. Prioritera ALLTID din sömn i första hand.
2.  Ät! Mat. Livets goda.
3. Gör som barnen! Titta på hur barn lever och rör sig, de hoppar när de borstar tänderna, sjunger med en pinsam reklam på radion utan att kunna orden eller förstå vad de sjunger, dansar mitt i mataffären och undersöker stenarna i gruset och insekterna i barken. Gör som barnen, världen blir så mycket roligare då.
4. Hitta ditt intresse! I min "roll" som mamma, sambo, syster, chef, arbetsgivare, trafiklärare...man ballar ju ur ibland och vill bara vara ALEX. Alex är jag när jag spelar flöjt. Då är det bara jag och musiken.
5. 
Strunta i "bra balans"! Livet är inte i balans, snarare i perioder. Stressa inte över att "hitta balansen" och försök klämma in allt du vill göra varje dag. Dagar då jag spelar blockflöjt hinner jag inte träna och dagar jag tränar hinner jag inte baka med barnen och dagar jag slappar i soffan hela kvällen så gör jag bara det, slappar i soffan. Se livet i större perioder än dagar, jag tror det minskar stressen i livet.

Vi tackar för tipsen och tar dem med oss för att släppa lite på alla måsten och krav och njuta lite mera av livet istället! 


Text Alexandra Larsson/Hanna Notmeijer   Foto Alexandra Larsson