När vi för första gången lyssnade på Ketty Nilssons föreläsning kring hur du blir en bättre förhandlare på ett event arrangerat av DKNBeyond Us inne i centrala Malmö under hösten 2020 blev vi helt tagna av hennes oräddhet, rättframhet, beslutsamhet och hur hon fick det att låta så enkelt. Vi fick med oss många bra förhandlingstips från föreläsningen och vi blev oerhört nyfikna på denna sylvassa affärskvinna som fick allt att låta så himla självklart och enkelt. 

Det är verkligen en ära att få porträttera Ketty i vår serie med Powerkvinnor. Kettys resa, personlighet och driv är så nära anknutet till vårt motto #IDareNewOddThings. Häng med på en fartfylld resa när vi möter entreprenören och allkonstnären Ketty Nilsson i vårt fjärde powerporträtt där vi intervjuar powerkvinnor som inspirerar oss till att våga följa våra drömmar!Power porträtt: Ketty Nilsson

Ketty Nilsson är entreprenören och tusenkonstnären som alltid har ett leende på läpparna, glimten i ögat och knivskarpt fokus i allt hon ger sig in i. Hennes resa har varit lång och idag identifierar hon sig själv som Sveriges bästa förhandlare och hon har nyligen lanserat Förhandlingsakademien där hon bland annat ger utbildning och kurser i förhandlingsteknik. När vi möter henne har hon precis sålt sitt bolag och fått in en fot hos en lokal handlare för sin hobbyverksamhet Muddy Ketty där hon skapar vackra ting i keramik. Med siktet inställt på nya stordåd tar hon också lärdom av sin egen resa och har äntligen hittat en mer hållbar balans mellan karriär och återhämtning. Ketty är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon är företagsledare, affärsutvecklare, förhandlingsexpert, VD, säljare och keramiker. Bland annat. Hon är också en kärleksfull mor till 2 döttrar, mormor och maka. Hennes erfarenhet sträcker sig över 30 år och innefattar det mesta. 

Det som fascinerar oss lite extra med Ketty är hennes förmåga att se möjligheter i nästan alla situationer och också förmågan att ta tag i dem och inte släppa taget förrän hon vänt dem till sin fördel. Hon har byggt sin karriär utefter de möjligheter hon skapat, snarare än de möjligheter som givits henne. Det gör också att hon ser möjligheter på ställen där många glömmer att leta. Detta inspirerar oss oerhört, med tanke på att det annars är lätt att gå och vänta på rätta tillfället eller rätta möjligheten. Men sådan är inte Ketty, hon skapar sina egna förutsättningar. 

Med en stark drivkraft för tillväxt och utveckling är Ketty ofta associerad som en doer och är inte rädd för att ställa frågorna som annars inte ställs. Ni vet de där lite obekväma frågorna som många undviker. Trots det förknippas hon ofta med sin närhet till skratt, sin förmåga att lätta upp stämningen i ett konferensrum och sitt varma engagemang i allt hon tar sig för. 


Hur har din karriärresa sett ut?

"I min familj lärde vi oss tidigt vikten av självständighet. Jag var inget undantag bara för att jag var tjej. Tvärtom. Så när jag var 13 år gammal började jag jobba kvällar och helger i ett gatukök. Ett extraknäck som följde mig under många år. Jag brukar skoja om att det var min viktigaste utbildning. De åren bakom disken gav mig otroligt mycket skinn på näsan.” 

Under en period arbetade hon också i laboratoriet på Scan och testade köttprodukter inför livsmedelsproduktion. Därefter har hon arbetat som säljare under större delen av sin karriär. Hon har sålt allt ifrån verktyg till kemi, läsk och barnkläder. När barnen var små drev hon egen butik under 8 år. 

”Därefter kände jag behovet av att utmana mig själv mer och kom in på en distansutbildning i Key Account Management. Då arbetade jag med järnväg och ägnade dagarna åt offentlig upphandling. Bland annat sålde jag den järnväg som nu utgör Citytunneln i Stockholm. Utbildningen skötte jag parallellt med jobbet. Efter examen hoppade jag på nästa diplom. Då en liten MBA och tog jobb inom svensk industri och export. Där har jag de senaste 7 åren drivit ett företag som producerar maskinteknik för agrikulturbranschen och som i sin tur levereras till hela världen. Jag började som marknadschef 2014. Blev sedan VD. 2018 köpte jag upp bolaget och nu 2021 har jag sålt det vidare.”

På frågan om vart entreprenörskapet kommer ifrån berättar Ketty om hur hennes föräldrar båda varit väldigt måna om att göra ett bra jobb. Kettys pappa arbetade som lastbilschaufför under större delen av hennes uppväxt och hennes mamma var kamrer. Men när Ketty var tonåring bestämde sig hennes pappa för att sadla om och istället starta eget företag. 

”Han köpte upp ett gatukök med motiveringen att han väl för tusan vet hur en hamburgare ska smaka, efter 30 år på Sveriges vägar. Både jag och min bror började arbetade extra i gatuköken under tonåren. Mamma tog hand om ekonomin och administrationen och på den vägen är det. Idag är min bror också egenföretagare och entreprenör. Det verkar vara något vi för vidare i familjen.” 


Extraknäcket i gatukök under mina unga år har varit en av mina viktigaste utbildningar. 

Åren bakom disken gav mig otroligt mycket skinn på näsan.


Vilka har varit dina viktigaste lärdomar längs vägen?

”Genom att ha jobbat nära chefer och företagsledare har jag lärt mig att välja mina strider och allra viktigast också mina problem. Tjejer är så himla duktiga alltid! Vi fixar frallor till måndagsmötet, tar anteckningar och planerar firmafester. Under tiden hoppar männen på alla de möjligheter som dyker upp när kvinnorna fördriver tiden med allt fix. Så genom att lämna kvar lite ansvar åt andra, slipper jag lägga varken tid eller energi på sådant som inte gynnar mig.”

Ketty berättar om en gammal chef som själv var expert på att vänta på att problem skulle lösa sig. Först skapades en slags frustration hos henne själv över att inte få reda ut problemet. Men sedan förstod hon vinningen i att släppa sina problem och sina strider. Och hur det ofta gagnar en själv.

Trots det har Ketty alltid haft ett stort intresse för människor. Allting handlar ju trots allt om människor. Det har skapat den nisch som hon nu identifierar sig i, förhandling, export och affärsutveckling. Det, och hennes mentorer genom åren har betytt mycket för hennes utveckling. Ofta har hon arbetat nära äldre män och då lärt sig vikten av att våga vara obekväm. En färdighet hon ofta använder idag.

”Rent praktiskt har jag alltid jobbat med försäljning ända sedan gatukökstiden. Därigenom kom jag in på offentlig upphandling vilket ju har väldigt mycket med förhandling att göra. Då insåg jag mina styrkor på ett helt annat vis och förhandlingarna gav mig blodad tand. Under en tid arbetade jag mycket med import av råmaterial till järnväg. Jag fick börja resa runtom Europa för att stärka relationer med leverantörer. Att importera varor lärde jag mig snabbt och det var riktigt kul att jobba med. Så när jag sedan började leta nya utmaningar tänkte jag att export nog vore en rolig vidareutveckling. Att få jobba med människor över hela världen och få insikt i deras olika affärskulturer.” 


Vad brinner du för?

Snabbt och utan eftertanke kommer ordet 'Affärer'. ”Det är säljaren i mig som fortfarande går igång på det! Men det innefattar så mycket mer. Affärsrelationer, förhandlingar, klura ut vad kunden behöver och vill ha, skapa tillväxt och se företag växa. Det finns inget roligare än en affär som går i lås! Desto krångligare väg mot slutresultatet, desto roligare när den väl går i lås!”.

På frågan om vad hon däremot är kompromisslös med så kommer svaret precis lika snabbt. "Familjens jultraditioner. Där finns absolut inga utrymmen för varken förhandling eller kompromiss. Julen är helig för oss."

Följ Kettys förhandlingsakademien på instagram här för förhandlingstips och inspiration.


Hur sätter du guldkant på tillvaron?

”Genom upplevelser tror jag! Även om det så klart är lite svårt nu under pandemin. Jag och min man älskar att boka in oss på stand-up shower eller liknande, så kompletterar vi gärna med middag och en hotellövernattning. Vi är nog ganska bra på att lyxa till det i vardagen. Det känns viktigt. Båda två jobbar mycket och i vanliga fall har jag rest otroligt mycket. Då har vi hittat sätt för att sätta guldkant på tillvaron och umgås.” 

Dessutom har Ketty, efter sina intensiva år inom svensk export nu äntligen hittat ett sätt att varva jobb med välbehövd återhämtning. Det bottnar i en gammal dröm om att prova på drejning. Hon skrev upp sig på en 5 veckors kurs hos en lokal keramiker och visade sig, med instruktörens ord, vara en naturbegåvning. Handlingskraftig som hon är, hittade hon en drejskiva och en keramikugn på blocket och så var hon igång! Keramiken har blivit lika mycket en hobby som en nödvändighet för att bryta stressen och återhämta sig. Under sitt alias Muddy Ketty skapar hon sina alster med samma ideologi som allt annat hon tar sig för. Unikt och väldigt Ketty. 


Här ovan ser du ett av Kettys keramikverk i hennes nyfunna hobbyverksamhet Muddy Ketty som även går att följa på instagram här.


På vilket vis har du brutit mot den kvinnliga "normen" och hur är det viktigt för dig?

”Jag bryter den så ofta jag kan. Helst varje dag. Hela min yrkeskarriär har formats av de möjligheter jag tagit, för jag vet att mina kompetenser inte förväntas av mig som kvinna. Mina amerikanska kollegor kallar mig för Ketty with no leash (Ketty utan koppel). Jag bryter mot normen hela tiden och hittar nya sätt att utnyttja människors förutfattade meningar och sneda uppfattningar av mig, för att bevisa motsatsen och bana väg framåt. 

Det är egentligen så enkelt att jag gör de sakerna som jag tycker är roliga. Jag gör det som faller mig in, snarare än det som förväntas av mig. Jag gör det jag brinner för, helt enkelt. Om det gör att jag inte stämmer in på normen för hur en kvinna ska vara, då får det väl vara så då. Jag vill leva fullt ut, njuta av livet och utmana mig själv. Jag är inte ett dugg intresserad av att göra saker bara för att jag är kvinna. För mig är det extra viktigt eftersom jag har två vuxna döttrar, som jag vill visa att de kan göra vad som helst och gå sin egen väg. Utan hänsyn till vad omgivningen tycker.” 


På vilket sätt ska du våga New Odd Things i år?

”Jag har precis sålt mitt bolag så först och främst ska jag våga vara ledig ett litet tag. Jag ser fram emot att dreja skålar, tallrikar och tekannor nere i min keramikvrå där hemma. Samtidigt håller jag på att bygga upp det jag kallar för Förhandlingsakademien. Vilket i grund och botten är en samling av all den kunskap och erfarenhet jag samlat på mig genom åren, och mynnar ut i såväl konsulttjänster som webbkurser. Det ser jag fram emot! Jag eftersträvar en mer hållbar balans mellan jobb och återhämtning, som kvitto på mina lärdomar. ”

På frågan om vad hon vill skicka vidare till alla kvinnor som också vill våga New Odd Things ger hon ett råd hon redan gett många kvinnor i sin närhet. ”Skit i vad alla andra tycker. Människor tycker så himla mycket oavsett vad du gör så det finns ingen anledning att dansa efter deras pipa. Det är så lätt att begränsa sig själv efter rädslor om vad andra kanske tycker eller tänker. Men av egen erfarenhet kan jag säga att de personerna du oroar dig för, de kommer att tycka och tänka en massa även om du avstår från dina drömmar. I det svenska jantesamhället går det inte att vinna. Så kör på din egen grej!”. 


Skit i vad alla andra tycker. Människor tycker så himla mycket oavsett vad du gör så det finns ingen anledning att dansa efter deras pipa.

Kör på din egen grej istället!


Hur firar du framgång?

”Jag som person är högpresterande, så när framgången väl når hamn. Då kollapsar kroppen. Som ett resultat av mitt engagerade och fokuserade arbete under en period, då jag verkligen gett allt jag har. Då behöver jag några dagar för att landa, återhämta mig och ställa om för nya utmaningar. Det är inget jag ser som något problem, utan snarare som ett kvitto på att jag levererar och är engagerad. När det väl har lagt sig, ja då firar jag med ett glas vin och en god middag!”

Men vad är Kettys definition av framgång? Själv säger hon att framgång är när hon kan göra mer utav det hon vill, utan att bli ifrågasatt av andra. Både på det privata planet och det professionella. Men några riktiga höjdpunkter genom åren var när hon för 7 år sedan förhandlade till sig sin första egna, helt nya bil. Den beställde hon helt efter egna önskemål och när den levererades. Blank och fin, ja då kände hon sig framgångsrik. Inte på grund utav det materiella, utan tack vare att hon tagit sig till en position då det var möjligt.

 Självklart finns också lyckade affärer med på listan över karriärens highlights. Särskilt de affärer som resulterat i en bra överenskommelse för både henne själv och för kunden så att den ligger till grund för flera års relationer.

Men det bästa har ändå varit att under 7 år haft en årlig resebudget på runt 1 miljon kronor. ”När jag började arbeta med export var jag den enda kvinnan med min ledarskapsnivå i branschen. Jag har fått uppleva mer under dessa sju åren än de flesta gör på en livstid”. 


Ja Ketty har verkligen varit med om mycket! 

Blivit serverad sjögurka i Peking, varit på cricketmatch i Melbourne, njutit av vingårdar på Nya Zeeland, rest genom Sydkoreas landsbygd och avverkat 5 av Kanadas tidszoner på 3 dagar.

Framöver däremot, ser hon fram emot att börja föreläsa, etablera Förhandlingsakademien, förbättra sina drejningstekniker men framförallt lära sig att stanna upp och njuta.

 ”Jag är bra på att fira, mindre bra på att njuta”. Jag är bra på att fira, mindre bra på att njuta.Kettys 5 bästa tips till att förhandla sig framgångsrik:

1.      Var väl förberedd. I alla lägen.

2.      Ta reda på vad du vet och vad du tror att du vet. En viktig skillnad i många sammanhang.

3.      Ha en strategisk agenda, och följ den!

4.      Ge aldrig bort, - Byt!

5.      Var hård i sak och mjuk i relationer.

Dessa fem gyllene regler gör inte bara underverk i förhandling utan är game changers i precis alla livssituationer! 


Text Identiteit.se/Hanna Notmeijer   Foto Identiteit.se