Klädvård I Handla Kläder Enkelt Online I Damkläder

Att tvätta sina kläder rätt är viktigt för att plaggen ska hålla så länge som möjligt. Här tänkte vi lista några tips som du kan tänka på för att få kläderna att hålla längre.

Vid tvätt

  • Tvätta sällan. Varje tvätt sliter på kläderna, så försök undvika tvätt genom att göra "punkt-insatser" på fläckar som uppstår. Rengör helt enkelt plagget där fläcken finns. Annars är vädring ett bra sätt att fräscha upp använda plagg som egentligen inte hör hemma i tvättkorgen.
  • Tänk på miljön och tvätta med full maskin när du behöver tvätta. Försök fylla maskinen men var lite extra försiktig med känsliga material som till exempel linne som vid proppfull maskin kan få veck som inte går att stryka ut.
  • Tvätta gärna i tvättpåse, särskilt syntetplagg. Förutom att skydda kläderna mot slitage kan tvättpåsen också hjälpa till att minska utsläppen av mikroplaster från t.ex. polyester – bra för våra hav!
  • Använd tvättmedel på rätt sätt. Överdosering ger faktiskt inte renare plagg. Antingen kan tvättmedlet inte sköljas ur ordentligt och sitter då kvar i kläderna när vi bär dem på kroppen, eller så spolas tvättmedel ut med vattnet helt i onödan. Många tvättmedel bygger på rengöring genom enzymer och enzymerna fungerar bäst under de förutsättningar som anges på förpackningen. Det är till exempel inte självklart att ett tvättmedel gör ett lika bra jobb i 60 grader som i 40 grader.
  • Undvik sköljmedel. Sköljmedel är mjukgörande kemikalier som gör att plagget binder till sig mer fukt och det är fukten som gör att plagget känns mjukare. Både kemikalierna och fukten bryter ner fibrerna, speciellt elasten som finns i en hel del textilier i vårt sortiment. Enda positiva effekten sköljmedel kan ha är att göra syntetiska plagg en aning mindre statiska, som t.ex. polyesterchiffong. Det finns dock miljövänliga alternativ, bland annat att använda en liten mängd ättika i tvätten. Ättika tar även bort dålig lukt.

Efter tvätt

  • Se över plaggen efter tvätt för att se om de ändrat form. Bomull och viskos kan behöva sträckas ut och formas till. Om man slätar ut och plattar till detaljer som kragar och nederkanter blir strykningen mycket enklare.
  • Stickade plagg torkas bäst liggande efter tvätt, men även i torrt tillstånd brukar dessa plagg inte tycka om att hänga. De sträcks ut och missformas, vik dem hellre och förvara liggande.
  • Se över vilka galgar plaggen hänger på. Tunna trådgalgar kan missforma tunna material och ge dem "struliga" axlar. De kan även missforma tyngre plagg, som t.ex. kavajer. Deras uppbyggnad med axelvaddar och förstärkningar faller med tiden ihop om de hänger på för klena galgar. Byxgalgar med fjädring som töjer ut midjan är heller inte att rekommendera, utan välj hellre då galgar med nypor som håller plagget utan att sträcka ut resår.

Övriga tips

  • Använd inte för hårdhänta tvättprogram då de nöter på plaggen och kan göra dem noppiga och ledsna.
  • Glöm inte att rengöra din tvättmaskin för att undvika missfärgningar eller dålig lukt. Tvättmaskingstrumman behöver rengöras frekvent och ett enkelt sätt att hålla trumman ren är att köra en maskin på 90 grader utan tvätt någon gång emellanåt.