Stolta som få är vi över att få presentera den sprudlande Maria Lennberth som nummer tre ut bland våra powerporträtt. Vi porträtterar här kvinnliga förebilder som vi tror kan inspirera fler kvinnor till att våga gå sin egen väg och följa sina drömmar. Maria är verkligen just en sådan kvinna som dagligen inspirerar andra kvinnor med sin sprudlande energi på sina sociala medier på instagram och facebook. Häng med och få veta mer om Marias resa från affärsområdesansvarig i bankvärlden till att driva egen skönhetssalong och arbeta som influencer.Power porträtt: Maria Lennberth

En mer sprudlande glad och energisk kvinna än Maria är svårt att finna. Alltid ett leende på läpparna och full av positiv energi. Vi har hittat Maria på sociala medier där hon arbetar som influencer med sitt instagramkonto @maria_lennberth parallellt med att hon driver skönhetsföretaget Lashes by ML Design. Vi har stämt träff med Maria på en blinddate och när vi ses över en lunch på MJ’s restaurang inne i centrala Malmö möts vi av ett bländande leende och vi slås av att all den där positiva energin och hjärtliga värmen som vi möter på Marias sociala medier verkligen är desamma även IRL. Men så har det inte alltid varit berättar Maria. Häng med och ta del av Marias entreprenörsresa och få reda på hur det egentligen är att jobba som influencer. 


Maria är född och uppvuxen i universitetsstaden Lund. Under skoltiden var Maria tjejen som fick plugga hårt för att få till de betyg hon hade satt upp som mål, målmedveten som hon var redan i unga år.

Efter gymnasiet bar det av till London som au-pair, ett äventyr och en erfarenhet hon är tacksam för att hon valde och där hon tidigt fick känna på hur det var att stå på egna ben och behärska ett annat språk. Väl hemma igen följde olika jobb i olika branscher i en rask takt och Maria har provat på att både arbeta i en livsmedelsbutik, som orderansvarig på ett blomsterförmedlingsföretag, på Posten (när den fortfarande fanns) och senare gav hon sig även in i bankvärlden. 

År 2000 började Maria som timanställd på en bank som ganska snabbt övergick till en fast tjänst. Efter hårt arbete med goda resultat blev hon fem år senare affärsområdeschef för Region Öresund, en position hon höll fast vid i hela tio år. Maria trivdes väldigt bra med både sitt jobb och sina kollegor, men började de sista åren mer och mer känna att hon hamnat i det berömda ekorrhjulet. Det började skava lite grann och i kombination med ett dåligt ledarskap började tankarna och drömmarna om att få mer frihet och bestämma mer över sin egen tid. Hon startade upp ett skönhetsföretag vid sidan av sitt arbete på banken och bestämde sig till sist för att säga upp sig och satsa helhjärtat på det nya företaget. 


”Det var därifrån jag fick min energi och det var i mitt egna företag min passion låg, medan mitt andra jobb mer och mer slukade energi så då var beslutet lätt att ta”, säger Maria.

Maria är sedan fem år gift med André. Familjen består av Marias två vuxna barn på 18 resp 21 år och Andrés barn som är 10 resp 13 år gamla. I familjen ingår även de två 3-åriga dvärgtaxarna Zebbe och Jonas som vi får följa på Marias sociala medier. Familjen är starkt sammansvetsad och gestaltas av mycket kärlek och humor där man visar stor respekt och hänsyn för varandra. 

"- Det är viktigt, att man få ta sin plats, vara hur man vill men att man också visar respekt och acceptans för varandra", säger Maria.

        

Det var i mitt egna företag min passion låg, medan mitt andra jobb  slukade mer och mer energi så då var beslutet lätt att ta”


Hur kom det sig att du valde entreprenörslivet?

"Det var från början bara ”en kul grej”. Det var inte alls tanken eller meningen att det skulle bli ”så här stort” och ”det jag skulle göra”. Ett år innan jag slutade på banken utbildade jag mig i lite olika skönhetsbehandlingar då jag ville ha ett roligt avbrott på kvällarna som gav mig positiv energi. Jag hade då börjat misstrivas på banken och i samma veva startade jag mitt företag. Tanken var att jag bara skulle jobba med skönhetsbehandlingarna på kvällstid här hemma för att jag tyckte det var roligt, typ tills jag kom på vad jag ville jobba med ”på riktigt”. Så jag jobbade heltid på banken på dagarna och så utförde jag olika behandlingar på kvällarna. Jag slukades på energi på dagarna och fick energi på kvällarna kan jag känna såhär i efterhand." 

"Allt eftersom ökade efterfrågan på mina behandlingar och samtidigt blev min situation på banken med min chef allt sämre och jag trivdes inte alls vid det här laget. Till sist gick det till en gräns där jag bara inte stod ut längre och där och då beslutade jag mig för att säga upp mig och satsa helhjärtat på mitt skönhetsföretag. Jag förstod då att det var detta jag skulle göra. Så jag sa helt enkelt upp mig vilket var det bästa beslutet jag kunde ta och så satsade jag på mitt egna företag. Vilken frihetskänsla! Samtidigt var det absolut ingen dans på rosor med mycket slit och hårt arbete och det tog mig ca 3 år att bygga upp företaget till en nivå där jag kände mig tillfreds ekonomiskt och resultatmässigt när det gäller behandlingarna. Det glömmer ofta folk kan jag tycka, att det man uppnått och ser resultatet av idag har krävt hårt slit och hårt arbete där bakom."


Visst var det så att du till slut gick in i väggen när du jobbade på banken? Kan du beskriva hur det var och hur du kom tillbaka efter att du gått in i väggen?

"Jo, en dag kände jag en knuta i mellangärdet och jag gick runt i nästan ett helt års tid och var helt säker på att jag hade cancer. Jag fattar inte varför jag inte tog tag i det direkt men du vet hur det kan vara, det är en subtil känsla och man har så mycket annat att stå i. Men till slut bröt detta tillsammans med att jag misstrivdes på jobbet ner mig totalt psykiskt sett. Jag tog mod till mig och bokade en undersökning. Turligt nog visade sig knutan inte vara cancer, men däremot hittade man en polyp med cellförändringar i tolvfingertarmen som man var tvungen att ta bort. Det blev mycket komplikationer i samband med operationen och jag var inlagd på sjukhus länge. När jag väl fick komma hem igen kom allt ikapp mig och hela situationen med misstrivsel på jobb och vad jag gått igenom gjorde att jag till sist fick en utmattningsdepression." 

"Jag sov de flesta timmarna på dygnet. Jag hade social fobi. Klarade inte av att ha folk omkring mig, orkade inte prata med någon, var konstant trött och ledsen. Det var fruktansvärt och jag kände mig väldigt liten, sårbar och svag. Jag var borta från jobbet i totalt ett år innan jag började igen, först 25% och sedan stegvis mer. Jag åt antidepressiv medicin i kombination med supporterande samtal, vilket hjälpte mig tillbaka. Tillbaka till livet." 

"Jag har blivit en väldigt tacksam och stark person av denna händelse, vilket jag är oerhört tacksam för idag. Hela upplevelsen har lärt mig att uppskatta det lilla och att varje sekund i livet är viktigt. Erfarenheten lärde mig vad som egentligen är viktigt på riktigt här i livet och att ett jobb ”bara är ett jobb”. Idag lever jag för dagen och jag lever varje dag som om det vore den sista och tar ingenting för givet. Jag berättar flera gånger per dag för familjen hur mycket de betyder för mig, för vi vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Det har verkligen förändrat mig som person, och idag är jag tacksam för vad jag fått erfara."Vad är det som driver dig? 

"Jag är en person som är väldigt energisk, med det jag tycker är roligt. Min drivkraft ligger i just detta. Att när jag har roligt kan jag driva och prestera hur mycket som helst, då kommer drivkraften helt naturligt. Så det är mitt mål, att enbart göra sådant jag tycker är kul. Då mår jag som allra bäst. Jag vet att det i vissas öron kan låta konstigt, omöjligt och till och med barnsligt att en vuxen kvinna som jag endast vill göra sådant jag tycker är kul. Men för mig fungerar det alldeles utmärkt." 

"Jag har blivit väldigt duktig på att välja. Välja om jag ska tacka ja eller nej. Och någonstans tror jag att fler människor skulle må bra av detta, att välja sådant man mår bra av och tycker är roligt och att välja undan sådant som bara suger energi och musten ur en. Att våga bejaka sig själva och sitt eget välmående istället för att låta pliktkänslan ta över så långt att det dränerar en fullständigt. Detta var verkligen inte min starka sida förr i tiden utan jag var en typisk ja-sägare när det gällde det mesta oavsett vad jag kände. Det medförde ofta att jag kände att jag hamnat i fel miljö med fel människor. Miljöer och människor som tog min energi istället för att ge mig energi. Idag är jag väldigt kräsen och mår så otroligt mycket bättre." 

"Framgång föder framgång och det driver mig. Jag sätter inte upp siffermål när jag vill växa, utan går helt och hållet på känslan, vilket blir mitt drivmedel. Det låter säkert flummigt för många men det är så jag fungerar som bäst. Jag har lärt mig när på dagen jag har som mest energi, vilket är kl.06.00 på morgonen! Då vaknar jag av mig själv och bara längtar efter att få sätta igång en ny dag. Det gjorde jag aldrig förr. Jag är helt säker på att jag vaknar full av energi så här tidigt varje dag för att jag helt och hållet väljer att göra sådant jag tycker är kul. Till skillnad från förr, och då var det också mycket jobbigare och motigare att stiga upp om morgnarna."Hur hittar du balans i livet?

"Balans är så himla viktigt! Innan jag blev sjuk, skulle allt vara perfekt. ”Duktig-flicka-syndromet” i ett nötskal, det var jag det. Men det tog knäcken på mig. Som för så många andra. Varför i hela friden ska man vara så himla duktig och för vems skull egentligen? När jag blev sjuk fick jag lära mig att tänka om. Och verkligen ifrågasätta vad som är viktigt. Och jag måste fortfarande jobba för att hålla min balans, precis som alla andra. När jag är full av energi och gör det jag tycker är riktigt roligt, ja då slår det gnistor omkring mig och jag ser till att fylla varje sekund på dygnet. Men ibland dalar det. Så klart. Och då ser jag verkligen till att avskärma mig med att bara vara. Inga måsten. Och har blivit så mycket snällare mot mig själv och jag har arbetat fram en stor acceptans hos mig själv att det är okej att vara så här, att jag behöver det för att tanka ny energi. Det är så himla viktigt att verkligen lyssna inåt och tillåta sig att vara snäll mot sig själv." 


Är du alltid såhär positiv och sprudlande glad, eller vad gör dig heligt förbannad?

"Haha nej då, även jag kan bli riktigt arg. Ja rent ut sagt skitförbannad! Falskhet, missunsamhet, avundsjuka, otacksamhet, obefogat gnäll och orättvisor gör mig mycket arg. Sådant tolererar jag inte och kan bara inte med." 

"Sedan är jag inte speciellt rolig när jag har pms (fråga André haha!) men det är hanterbart vilket är skönt."


Vad har du för utmaningar i vardagen just nu?

"Just nu är jag i ett skede där jag tycker mitt jobb på salongen är förbannat kul, som jag alltid har tyckt från dag ett. Men då jag även jobbar som influencer skulle jag önska att vågskålen var lite jämnare. Så det är något jag ska jobba för framåt. Min dröm är att jobba 50/50. Och så håller jag på med flytt och lite annat som tar mycket tid men det är bara spännande och roligt och då känns det inte belastande. Men tid, det skulle jag gärna få mer av!"


Var hittar du din inspiration?

"Jag hittar inspiration i att träffa och interagera med andra positiva och drivna personer. För mig är det viktigt att hitta personer som är engagerade och genuint nyfikna på andra och som har ett ömsesidigt intresse i att utvecklas. 

Jag har gått på många nitar där jag trott att jag träffat sådana människor men i slutändan har allt bara handlat om dem själva, i ett alltför stort alterego. Då drar jag för det är inte genuint, det är inte äkta och ger mig ingenting i längden. Ska man träffa och interagera med människor är det viktigt med ömsesidigt utbyte för min del"


Hur började du din influencerbana? 

"Allt jag börjar med, börjar jag med ”på skoj”. Jag tror det är ett undermedvetet sätt att ”skydda” mig själv om det inte skulle bli bra eller om jag inte skulle lyckas. För då har det bara varit ”på skoj”. Lite dumt egentligen men så är det." 

"Jag tycker det är kul med fina bilder och har alltid älskat att skriva, så det var nog så det började. Från början skrev jag mycket om beteenden, relationer och händelser i vardagen som många kan känna igen sig i. När jag märkte att intresset ökade för vad jag skrev om blev det lite blodad tand och sen har det liksom utvecklats allt eftersom. Jag har ett enormt intresse av mode, skönhet och älskar att rekommendera varumärken och sådant jag kan stå för och själv tycker om. Så på så sätt har mina samarbeten utvecklats. När man reflekterar och tittar på helheten såhär kan jag ju i princip inte ha något mer passande jobb än detta. Jag älskar verkligen mina jobb!!!"


Kan du beskriva hur det är att jobba som influencer?

"Att vara influencer är otroligt roligt men absolut ingen dans på rosor som många tror. Jag säger absolut inte alla, men många. Det är lika tufft som flertalet andra jobb och konkurrensen är stenhård. Ibland kan jag fortfarande mötas av människor som tycker det verkar vara glassigt att jobba som influencer och att det inte räknas som ett ”riktigt” jobb, vilket fortfarande kan störa mig lite grann. Men kommer ganska snabbt fram till att det är deras okunskap, att jag inte behöver hävda mig mot detta och kan därmed släppa det."

"Så alltså, hård konkurrens och det tar mycket tid. Lägg ihop detta med att många företag är motsträviga till att ge anständiga ersättningar i form av lön för utfört arbete, vilket så klart gör det tufft. Jag brukar lite skämtsamt säga till företag som inte vill betala att ”det är synd att man inte kan betala sina räkningar med produkter eller tjänster”. Då brukar bilden bli lite tydligare för dem. Men här är det så klart väldigt olika. Jag har inte möjlighet att jobba gratis, vilket jag tror väldigt få vill och gör om man tittar på olika yrken generellt sätt. Men det är ju faktiskt så att om ett företag vill marknadsföra sig genom t ex annonsering, ja då kostar det alltid. Precis samma princip gäller om man vill låta en influencer göra jobbet. Företag som har en affärsplan brukar ha en marknadsföringsbudget och den får man snällt använda även när man anlitar influencers. Simple as that."

"Något jag också tycker är superkul är alla nya kontakter jag får äran att knyta. Jag älskar ju människor och kommer dagligen i kontakt med fantastiska personer och dess produkter. Många gånger produkter jag kanske aldrig upptäckt om det inte varit för mitt jobb. Det är verkligen superkul!"

"Sedan måste jag poängtera att det är enormt viktigt att planera sin tid när vi pratar just influencer-samarbeten. Jag är en person som vill ha ett 100%-igt resultat i allt jag gör och det brukar jag också få mycket positiv feedback för av företagen jag jobbar med vilket motiverar mig massor. Med det sagt, att göra bra och värdefulla inlägg, fota, redigera bilder osv tar oftast mycket längre tid än man kanske tror. Så att försöka knö in för många grejer samtidigt blir inte bra. Om jag till exempel inte är ”in the mood” för instagram eller inte har något intressant att skriva om eller lägga ut, då gör jag inte det, för det blir inget bra. Och det måste man också ta höjd för i sin planering, att man inte kan vara tillgänglig och inspirerande på sociala medier 24/7 utan ibland kanske man måste ta ett break, precis som på vilken annan fysisk arbetsplats som helst."


        

Att jobba som influencer är otroligt roligt men absolut ingen dans på rosor som många tror”

Har du några tips att ge till andra kvinnor som vill börja jobba som influencer?

"Alltså här har jag egentligen bara ett enda tips som jag tror inkluderar allt…: YOU DO YOU! Det är nog A och O för att lyckas. Var dig själv för alla andra är redan så upptagna med att vara på sina sätt så det är viktigt att verkligen göra just DIN grej hela vägen ut. Ha tålamod för det tar tid och kräver ihärdighet att växa och få genomslag. Gör bara samarbeten du verkligen kan stå för och som känns bra i magen. Dina följare kommer ändå märka när det inte är ärligt och genuint. Och förmedla och våga ta betalt av dem som vill jobba med dig, det är inget gratisjobb och du ska inte lägga ner din tid och inte få rimlig ersättning för den. Stå på dig här. Och inte minst, HA KUL!"

Vad har du för förebilder?

"Carolina Gynning, Bianca & Åsa Ingrosso men även en nära vän till mig som jag dagligen bär med mig närmst hjärtat."

Vilka motgångar har du haft under din entreprenörsresa och vad har du lärt dig av dem?

"Tyvärr har min entreprenörsresa fått mig att inse att jag inte längre kan tro gott om alla människor, som jag i grunden vill göra. Jag har varit oerhört blåögd och naiv genom åren och verkligen gått in i alla relationer med öppna armar, vilket ju är jag, men jag har åkt på nitar som gjort mig oerhört förvånad och besviken på hur människor kan bete sig. Dessa händelser har byggt upp en liten misstro inombords som jag helst av allt hade velat slippa känna. Det gör mig så ledsen när folk inte kan stå för vad de tycker och när man är oärlig och missunsam. Incidenterna jag varit med om har lärt mig att jag behöver vara lite mer försiktig, lite mindre öppen och kanske inte alltid lita till 100% på alla jag möter. Precis motsatt hur jag egentligen vill känna och vara, men tyvärr har detta blivit konsekvenserna."


Vilka är dina största framgångar under din entreprenörsresa? Hur har du firat dem?

"Åh jag har haft olika sorters framgångar genom åren men om jag tar mina största framgångar under resans gång värda att nämna här får det nog ändå bli dessa:

  • Första dagen jag vaknade som egen företagare och INTE behövde gå till stället jag var anställd på utan obehindrat kunde sätta tänderna i min egna business! Det var en häftig känsla!
  • Då jag efter cirka 3 år kände att mitt skönhetsföretag på riktigt var ”up and running” och där jag var nöjd med arbetet jag utförde (jag har väldigt höga krav på mig själv)!
  • 10k följare på IG var kul!
  • All positiv feedback och alla fina meddelanden jag får i mitt skönhetsföretag och av mina följare är värt mer än allt i världen! Att det inte existerar hat på mitt konto ser jag som en av de största framgångarna, så tacksam för detta!

"Sedan när det gäller att fira, behöver jag nog gå en kurs om just detta. Lite knäppt men jag säger till alla andra att fira väl, men glömmer oftast det självJ"


Vilka mål har du framåt?

"Innan år 2020 är slut ska jag ha utbildat mig inom att kunna göra lashlift, jag ska ha 20k följare på IG och halvvägs in i 2021 ska jag jobba 50/50 med mitt skönhetsföretag vs Influencer."

Vad vill du skicka med till andra kvinnor som läser detta porträtt?

"Om du känner att något skaver, oavsett vad, ta tag i det! Om det så gäller jobb, relation eller något annat, ta tag i det! Det kommer inget RÄTT tillfälle utan gör det NU! Det är lätt att tänka ”det är lätt för henne att säga”, men tro mig, jag har varit där, och det är inte lätt för någon. Modet du känner när du är igenom allt och saker och ting har hamnat på rätt plats är obeskrivligt. Du kommer stolt, stark, glad och vacker ur det. Modet du får genom att ha varit modig använder du till att förverkliga dina drömmar och mål i livet. Det ligger bara där och väntar på dig. Men DU måste ta första lilla steget. Kan jag, kan du!"Marias tips till dig som vill starta eget:

  1. Du behöver inte kunna allt för att starta. Du kommer lära dig längs vägen.
  2. Våga misslyckas. Det är skitläskigt men det är av misstagen man lär sig.
  3. Det kommer aldrig "rätt" tillfälle, ta bara första lilla steget och sedan är du igång.
  4. Prata med någon person i din närhet som gjort något liknande som kan coacha och peppa dig längs vägen.
  5. Våga be om hjälp. Be till exempel dina vänner, nära och kära att marknadsföra dig och din nya verksamhet.

Text Hanna Notmeijer   Foto Hanna Notmeijer